125 jaar SV De Baronie vastgelegd

in kloek boek

 

 

Afbeeldingsresultaten voor chess picture

 

 

 

Schaken is een kwestie van geconcentreerd

 stilzitten en stappen vooruit denken.

 

 Schaakvereniging de Baronie deed dat de afgelopen periode ook

 buiten het schaakbord in voorbereiding op het 125-jarig bestaan.

 

 

 

LEES HIER HET GEHELE ARTIKEL UIT

www.bredavandaag.nl:

 

http://www.bredavandaag.nl/sport/2017-01-20/125-jaar-sv-de-baronie-vastgelegd-kloek-boek

(bovenstaande link is niet meer actief)

 

 

 

 

Lees ook:

 

Schaakvereniging Baronie bestaat 125 jaar

http://internetbode.nl/breda/sv-baronie-bestaat-125-jaar-311491

(bovenstaande link is niet meer actief)

 

 

 

 

Een korte terugblik op mijn tijd als lid van deze schaakvereniging:

 

In ca. 1960 werd ik lid van de Bredasche Schaakvereeniging. In die tijd was Drs. Jan ten Brinke de secretaris en woonde nabij het toenmalige slachthuis in de Belcrum. Ik weet nog dat ik op de eerst volgende zaterdag een partijtje schaak ging spelen in de bovenzaal van Restaurant De Beurs op de Grote Markt. Daar waren vooral wat oudere heren aanwezig alwaar ik tegen kon spelen. Uiteraard werd ik toen nog compleet van het bord geveegd, want tegen deze geroutineerde spelers was ik uiteraard nog niet opgewassen. Op dinsdagavond was het clubavond en daar kwam ik toen de sterkste spelers van de club tegen. Op deze avonden werd vooral de interne competitie gespeeld. De eerste tijd had ik geen schijn van kans, maar oefening baart kunst en begon toch wel steeds beter te spelen en kwam al vrij snel in aanmerking om met de externe competitie mee te doen. Die wedstrijden vonden destijds uitsluitend op een zaterdagmiddag plaats. De Bredasche Schaakvereeniging had twee teams, waarvan het eerste team (bestaande uit 10 spelers) in de hoogste klasse van de Brabantse Schaakbond speelde. Het tweede een paar klassen lager. Het was net zoals bij voetbal: de ene week thuis en de andere week uit. Binnen het jaar had ik me opgewerkt als een toch al wel sterke speler en werd een vaste waarde voor het eerste team. Ik was best wel een fanatieke speler en deed aan allerlei toernooien en kampioenschappen mee. Ik won weleens wat prijsjes, maar werd nimmer kampioen. Er liggen nog een aantal namen van toenmalige leden in mijn geheugen en dat waren o.a.: Jan ten Brinke (secr), de 2 broers Van Weelde, de heer Van Eijk, de heer Van Boven, Mr. Rassers, de heer Janssen, Maarten van Gils, Notaris Beekers (ere-voorz), de heer Storimans, de heer Buchel, de heer Scheerder, Ir. Van Katwijk, de heer Soeterboek, de heer de Zwart, de heer Mendes (voorz), de heer Verheij en de heer Embrechts. Jan Bastiaansen (een zeer sterke schaker) en Hans Verhoeven kwamen er iets later bij. Natuurlijk vergeet ik de heer Kolk van de Grote Markt niet, geen sterke schaker, maar wel een sociaal voelende persoonlijkheid.

 

Enkele Jaren later ging de Bredasche Schaakvereeniging een fusie aan met Schaakvereniging Max Eeuwe. Max Eeuwe had toen een clublokaal in een café in de Belcrum. Vanaf dat moment werd de vereniging de grootste van de wijde omtrek. Er waren ook nog wat andere verenigingen, zoals De Variant (waar veel jongeren lid van waren) en een wat kleinere vereniging met de naam SIOS. De fusieclub ging toen heten: Breda Max Euwe Combinatie. Naast bovengenoemde schakers kwamen er veel sterke spelers bij, zoals de heer Hofkens, Frans Bayings, de heer Van Rhee, de heer Van Ginneken. K. Lesman, de heer Polling, Dr. Nijeholt, de heer Boon, de heer Farla, Miel de Widt, de heer Scholten, de heer Ensing, de heer Sluijters, G. Hupkes, de heer Mulder, de heer Hagenaars, de heer Van der Velde en later nog de heer Maakenschijn. Met al die sterke spelers wist de club ‘n keer door te dringen tot de 2e klasse van de KNSB. Ik weet ook nog dat we heel graag de heer Stofmeel er bij hadden gehad, maar deze was het niet eens met de fusie en is volgens mij toen gestopt met schaken. De heer Stofmeel was n.b. de sterkste schaker van Breda en omstreken. Uiteraard ken ik de heer Van Dongen ook nog, directeur van de Levensschool en zijn zoon die op de dinsdagavonden voor de drankjes zorgden. Er zijn ook nog een aantal mensen waarvan ik even niet op de naam kan komen. Zodra die mij te binnen schieten zal ik deze alsnog in dit artikel vernoemen.

 

Ook heb ik de eer gehad te mogen spelenweliswaar simultaantegen de Russische grootmeester Flohr. Dat was op 5 januari 1964. In dezelfde zaal speelde ook M. Botwinnik zijn wedstrijden, waarvan ik nog weet dat de heer Stofmeel wist te winnen. Dat was een prestatie van formaat en heeft nog uitgebreid in de krant gestaan. Doch, enige jaren later ging mijn interesse voor de schaaksport wat achteruit en ben toen gestopt. Ik was nog wel lid toen we naar de Levensschool verhuisden. (Kees Wittenbols).

 

 

 

http://www.breda-en-alles-daaromheen.nl/nostalgisch-breda-deel-2_bestanden/image061.jpg

 

Jeugdschaakwedstrijd: Breda-Bern (10 augustus 1963)

(Ikzelf spelend/noterend aan het tweede tafeltje, ook zichtbaar: de heer Jansen, jeugdwedstrijdleider)

(mijn tegenstander was H. Henggi, jammer voor hem, want ik zette ‘m al na 10 minuten schaakmat)

(Kees Wittenbols)

 

 

 

Ga terug naar diversen

 

 

 

21 januari 2017
 

 

 

stats count